Természet Áldása vöröslencse

A vöröslencse növény a Közel-Keletről származik. Ott sok ezer évvel ezelőtt is termesztették már. Nagyon sokféleképpen tálalható magas tápértékű élelmiszer.

Előnyei a lencsék közt:

-          A vöröslencsét főzés előtt nem kell beáztatni.

-          Gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek.

-          Hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjtól.

-          Ízlés szerint sokféleképpen fűszerezhető: római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával, korianderzölddel vagy petrezselyemzölddel is igen finom lehet.

Pozitív „lencsetulajdonságai”

Élettani hatásában nem tér el a más színű lencséktől. A jól megfőzött lencse, így a vörölencse is, javítja az anyagcserét, növeli az immunitást, és normalizálja a nemi és vizeletkiválasztó rendszerünk működését. gazdag folsavban és tartalmaz omega-3 és omega 6 zsírsavakat. A lencse oldékony rostokkal van teli, ezáltal javítja az emésztést, és segít a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében. A vöröslencse kiemelkedően gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, amely elengedhetetlen a teljes értékű szívműködéshez, és az idegrendszer működéséhez is. A magnézium nélkülözhetetlen számunkra a normális kalcium-, nátrium-, kálium- és foszforegyensúly fenntartásához, az ioncseréhez, valamint a C-vitamin hasznosulásához a szervezetünkben. Magas a lencsefélék vastartalma is, viszont ahhoz, hogy ez jól  felszívódjon a szervezetünkben, a lencseételeket feltétlenül C vitaminban gazdag  ételekkel együtt fogyasszuk. Letörtség ellen együnk vöröslencsét! A lencse nagyszerű forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely a szervezetben szerotoninná alakul. Mint ismeretes a szerotonin hiány pedig depresszióhoz, nyugtalansághoz, lehangoltsághoz vezet, különösen a naphiányos téli időszakban.