A som egészségjavító tulajdonságai

A som jelentős fenol és vitamintartalmának köszönhetően szerepet kaphat az érelmeszesedés és annak talaján kialakuló betegségek kezelésében.

A húsos som (Cornus mas) nevű, somfélék családjába tartozó gyümölcsöt Közép-és Dél-Európában, valamint a kis-ázsiai és kaukázusi régióban is gyógynövényként használták. Terápiás jelentősége a láz, emésztési zavarok, diabétesz és reumás fájdalmak kezelése során előforduló gyulladáscsökkentő tulajdonságaiban, valamint a nem-specifikus bőr-és húgyúti fertőzések és egyes májbetegségek kezelésében rejlett.

Egészségjavító tulajdonsága többek között annak is köszönhető, hogy a friss som gyümölcs kétszer annyi C vitamint tartalmaz, mint a narancsfélék. Ezen felül, más gyümölcslevekkel (pl. körte, alma, szilva) összehasonlítva tízszer annyi a kalciumtartalma, ugyanakkor káliumban és magnéziumban is gazdag. A benne található nátrium és egyéb esszenciális mikroelemek (réz, mangán, vas és cink) szintje viszonylag alacsony, de szerves savakban, tanninokban, antociánokban, fenolokban és antioxidánsokban kifejezetten gazdag.

Mikrogyulladások, zsíros lerakódások és vérrögösödés

Az érelmeszesedés és annak talaján kialakuló betegségek, mint a szívinfarktus, agyvérzés, cukorbetegség, perifériás artáriás okkluzív érbetegség és a magas vérnyomás az iparosodott országok vezető halálokai közt szerepelnek. A tartós mikrogyulladásoknak fontos szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában és az érrendszer későbbi károsodásában, hiszen olyan kockázati tényezők, mint az ülő életmód, a cukorbetegség, az elhízás vagy a magas vérnyomás, tartós stressz, dohányzás jelentősen hozzájárulhatnak a tartós gyulladás kialakulásához.

 Az érelmeszesedés jellemzői a mikrogyulladások, atheromatózus plakkok (zsíros lerakódások a verőereken) és protrombogén (vérrögösödést fokozó) állapot; a somban található polifenolok mindhárom jellemzőre hatással vannak.

Klinikai kutatások során 100 gramm som gyümölcs koleszterin-és gyulladáscsökkentő hatását  diszlipipdémiás (magas vérzsír-és koleszterinszint) betegeken vizsgálták akiknek étrendjéhez 6 héten keresztül adagolták a somot. A vizsgálat végeztével azt találták, hogy a páciensek összkoleszterin, triglicerid és LDL koleszterinszintje (alacsony sűrűségű lipoprotein) jelentős csökkenést mutatott.

Egy másik klinikai kutatás során kettes típusú cukorbetegek 6 héten át napi 150 gramm antociánt kaptak. A vizsgálat után bebizonyosodott, hogy a gyümölcskivonat napi fogyasztása az inzulinszint csökkentésével javítja a glikémiás kontrollt, valamint csökkenti a szérum triglicerid szintet a kettes típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.

Érdemes akár gyümölcslé formában étrendünkbe iktatni ezt a vitamindús, kissé fanyar ízű gyümölcsöt, hiszen nem csak az érelmeszesedés megelőzésében segíthet, hanem antioxidánsokkal is ellátja szervezetünket. 

Forrás: https://www.hindawi.com/journals/omcl/2019/2515270/

Füstös-Simon Zsuzsanna

          Kövess minket a Facebookon egészséges táplálkozási tippekért és értesülj
                                         elsőként aktuális kedvezményeinkről!