Cinkben gazdag ételeink

Miért fontos a cink? Melyek a legjobb forrásai?

A cink egy olyan esszenciális ásványi anyag, amelyet ugyan csekély mennyiségben ajánlott fogyasztani, mégis elengedhetetlen  szervezetünk működéséhez. Az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben a csontokban, izmokban, bőrben és a hajban található meg, valamint többi szervünkben is jelen van, kisebb mennyiségben például a májban és az emésztőrendszerben.

Miért fontos szervezetünk számára?

cinkben gazdag növényi élelmiszerekA cink élettani szerepe szerteágazó. Szerepet játszik az érzékszervek megfelelő működésének biztosításában, erősíti immunrendszerünket, valamint szükséges a sejtosztódáshoz és sejtnövekedéshez. Jelentős a sejtmembrán épségének fenntartásában, a membránt ellenállóbbá teszi a külső hatásokkal szemben, mérsékli a sérülékenységét, növeli a sejtek életképességét. Ahogyan a legtöbb ásványi anyag, a cink is részt vesz a szervezet enzimatikus folyamatinak szabályozásában.Továbbá, részt vesz a hormonok szintézisének szabályozásában, fontos szerepet tölt be a  vércukorszint szabályozásáért felelős inzulin nevű hormon térszerkezetének stabilitásában. Antibakteriális, antivirális tulajdonsággal rendelkezik. Hozzájárul a bőr egészségének megőrzéshez, a pattanások, aknék megelőzéséhez, valamint elősegíti a hámosodást és a sebgyógyulást. A cink a jóddal együtt nélkülözhetetlen a pajzsmirigy normális működéséhez, mindkettő hiánya zavart okozhat annak működésében.

Felléphet cinkhiány?

Habár nagyon kis mennyiségű bevitele szükséges, az elmúlt évek kutatásai arra engednek következtetni, hogy bár ritkán, de felléphet. Ennek hátterében állhat a nem megfelelően összeállított, kevéssé változatos étrend, valamint táplálkozástól független tényezők is kialakíthatják, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint a stressz mind növelik a cinkszükségletét. Hiányának klinikai tünetei között szerepel a csökkent ízérzékelés, étvágytalanság, fehér foltok megjelenése a körmön, növekedésbeli elmaradás, fokozott hajlam a fertőzésekre, elhúzódó sebgyógyulás vagy légúti-, máj-, hasnyálmirigy betegségek. A bőr szárazzá és repedezetté válik, kialakulhat ekcéma. 

Mennyi szükséges belőle?

Szervezetünk cinkigénye megnőhet betegség, stressz, fertőzés és egyes gyógyszerek szedése mellett. Gyermekek és idősek esetében fokozott figyelmet érdemes fektetni az ásványi anyagok, köztük a cink megfelelő mennyiségű bevitelére. Az ajánlott napi beviteli értéke több tényezőtől függ, pl. életkortól, nemtől, fizikai aktivitástól, a szervezet aktuális állapotától. Felnőtt nőknek 9 mg, férfiaknak 10 mg az ajánlott napi szükséglet, gyerekeknél ennél kevesebb: 1-6 éveseknek 5-6 mg/nap, 7-10 éveseknek 7 mg/nap, 11-18 éveseknek 9-10 mg/nap. A napi szükséglet megnő várandósság, szoptatás, nehéz fizikai munka, stresszes életmód, dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás esetén.


Melyek a legjobb forrásai?

A cink bőségesen megtalálható fehérjében gazdag ételeinkben, elsősorban az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák: húsok, halak, tengeri herkentyűk, tojás, tej, tejtermékek. Növényi eredetű élelmiszereink közül cinktartalom szempontjából kiemelkednek a hüvelyesek.

Cinkben gazdag ételeink:

          Kövess minket a Facebookon egészséges táplálkozási tippekért és értesülj
                                         elsőként aktuális kedvezményeinkről!