Érrendszerünk legjobb barátja a gránátalmalé

A Clinical Nutrition magazinban publikált kutatás (2004) szerint a gránátalmalé rendszeres fogyasztása felveszi a harcot a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel, sőt visszafordítja a szív-és érrendszeri betegségek okai mögött meghúzódó kóros állapotokat, amelyek később koszorúér műtétet vagy szívinfarktust eredményeznének.

Habár a szív-és érrendszeri betegségekre alkalmazott gyógyszeres megoldások egyáltalán nem, vagy nem mindig hoznak lényeges változást és több száz mellékhatásuk lehet, addig a gránátalmalé 1 éven át történő rendszeres fogyasztása 30 százalékkal csökkentette a carotis intima media (IMT) megvastagodását, amely az érelmeszesedés kísérő markere – hangsúlyozza a tanulmány.

A Carotis intima media vastagságának csökkentése az érelmeszesedés visszafordulását eredményezi.

Mi a carotis intima media? 

Az intima media nagyjából az erek középső része, ahol az oxidált zsírok, immunsejtek és azok maradványai plakkokat, kisebb-nagyobb lerakódásokat képeznek az érfalon, amelynek hatására az érfal gyulladttá válhat és elzáródhat. Az intima media vastagság csökkenésével egyre kevesebb véráramlás jut az artériák belső üregébe is, amelyek így elzáródhatnak és szívinfarktust okozhatnak.

A kutatásról

Izraeli kutatók fedezték fel a gránátalmalé fogyasztás gyógyító hatását; amely visszafordította az érfalon lerakódó plakkok felhalmozódását súlyos, 70-90 %-os carotis artéria elzáródással élő betegek esetében.

A kutatásban 19 beteg vett részt, mindannyian 65-75 év közöttiek és nem dohányzók voltak. Random módon sorolták be őket a placebót kapó és a gránátalmalevet fogyasztó csoportokba. A gránátalmalevet fogyasztó csoport tagjai egy éven keresztül minden nap 240 ml ivólevet kaptak és a kutatók azt találták, hogy a súlyos artéria carotis elzáródással kezelt betegek esetében a gyümölcslé fogyasztása során 3, 6, 9 és 12 hónap elteltével 13, 22, 26 és 35 százalékkal csökkent az intima media vastagság.

Hogyan hat a gránátalma a szív-és érrendszerre?

Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően csökkenti az oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz csökkenésének jele a paraoxonáz 1 (PON1) enzim növekedésével mérhető, 3 év gránátalmalé fogyasztás után 91 százalékra emelkedett; a magasabb paraoxonáz aktivitás az alacsonyabb oxidatív stressz indikátora.

Vérnyomáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a kutatásban résztvevő betegek vérnyomás értékeit vizsgálva világossá vált, hogy egy év gránátalmalé fogyasztása után a szisztolés vérnyomás értékek 12 százalékkal csökkentek, vagyis a gránátalma képes az artériák belső hámrétegének gyógyítására, amely szívinfarktus során nem ernyed el teljesen, ezt az állapotot hívják endotheliális diszfunkciónak.

Csökkent oxidált LDL – vagyis „rossz koleszterin”, oxi-koleszterin, amely az érfalakon megtapadva plakkosodást okozhat. A gránátalmalevet fogyasztók esetében 1 év után 32%-kal csökkent az oxidált LDL.

Mindezek alapján érdemes tehát életmódot váltani és napi 1 pohár gránátalmalével kezdeni a napot, melyre webáruházunk itt kínál egészséges, finom és különleges alternatívákat.

Szerző: Füstös-Simon Zsuzsanna

 

          Kövess minket a Facebookon egészséges táplálkozási tippekért és értesülj
                                         elsőként aktuális kedvezményeinkről!