Az emésztőrendszer egyensúlyáért!

Tudj meg mindent a prebiotikumokról!

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer támogatása.
Ha bélflóránk egyensúlya felborul és megnő a káros baktériumok száma, célszerű pre-és, probiotikumokat alkalmaznunk az egyensúly helyreállítása céljából.

Mik is ezek a pro-és prebiotikumok?
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk..A prebiotikumok pedig a probiotikumok táplálékai. Olyan természetes, szerves, nem emészthető tápanyagok (rostok), melyek változatlan formában jutnak el a vastagbélbe, ahol serkentik a szervezetünk számára fontos, jótékony baktériumtörzsek szaporodását. Ezáltal segítik a szervezet egészségi állapotának javulását.

Ezek a jótékony baktériumok megakadályozzák a kórokozó mikroorganizmusok- például baktériumok, paraziták- elszaporodásátsegítik az emésztést, B-vitaminokat termelnek és fokozzák az immunrendszer reakciókészségét. Azonban ezeket a bélbaktériumokat károsíthatják egyes tényezők, mint például az antibiotikumok szedése, radiológiai kezelés, helytelen táplálkozás, stressz. Ilyen esetekben, élethelyzetekben kifejezett figyelmet kell fordítani a prebiotikumok fogyasztására.

Prebiotikumok például az inulin, oligoszacharidok, laktulóz, melyek legnagyobb mennyiségben például a következő élelmiszerekben találhatók meg:

  • fokhagyma
  • érett banán
  • articsóka
  • zabpehely
  • póréhagyma
  • búza
  • érett sajtok
  • spárga
  • vöröshagyma
  • méz

A prebiotikumok fogyasztásának előnyei:

Hozzájárul a gyomor és bélrendszer egészségéhez és javítja az emésztést:
A probiotikumokkal együtt jótékony hatásúak lehetnek emésztőrendszert érintő problémák, betegségek kezelésében, mint például hasmenés, gyulladásos betegségek (Crohn, colitis), irritábilis bélszindróma. 
A prebiotikumok csökkentik a gasztorintesztinális fertőzések kockázatát, javítják az általános közérzetet, és csökkentik az allergiás tünetek előfordulását is. Probiotikumokkal együtt fokozzák az immunitást, azáltal, hogy elősegítik a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását az elfogyasztott ételből. Jótékony hatásúak a húgyúti fertőzések, sőt, még a rákos betegségek-elsősorban a vastagbélrák- megelőzésében is szerepük van.

Segít az egészséges testtömeg elérésében és megőrzésében:
Tanulmányok igazolják, hogy a prebiotikumokban gazdag ételek segítenek a fogyásban. A „British Journal of Nutrition” folyóiratban megjelent tanulmány szerint a prebiotikumokban gazdag ételek ugyanis teltségérzetet okoznak, fogyasztásukat követően kevésbé leszünk éhesek, ezzel elősegítik testtömegünk csökkentését. A hormonszintre kifejtett hatásuk az étvágy szabályozásához kacsolódik: több prebiotikum bevitele kevesebb ghrelin termelődésével jár, amely az éhségérzet kiváltásáért felelős hormon.

Védi a csontokat:
A „Journal of Nutrition” 2007-es tanulmánya szerint a prebiotikumok fokozzák az ásványi anyagok felszívódását a szervezetben, beleértve a magnéziumot és a kalciumot is. Ezek kulcsfontosságúak a csontok erősségének fenntartásához, a csönttörések és a csontritkulás (osteoporosis) megelőzésében. Mindössze napi 8 g prebiotikum oly mértékben fokozza a kalcium felszívódását, hogy a csontsűrűség is növekszik.

Csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát:  
Egy vizsgálat során kimutatták, hogy akik sok prebiotikumot és általában magas rosttartalmú ételeket esznek, alacsonyabb a koleszterinszintjük.

Javítják a hangulatot is?:
A bélrendszer-agy kapcsolatának kutatásai egyelőre még gyerekcipőben járnak, de egyes feltételezések szerint például a szorongás vagy a depresszió erősen kötődik a bél egészségéhez. A kutatás azt sugallja, hogy a hangulatot és a hormonális egyensúlyt befolyásolják a bélbaktériumai. A bélben történik az élelmiszerek felszívódása, köztük azoknak is, amelyek a neurotranszmitterek előanyagait tartalmazzák. A neurotranszmitterek pedig kulcsszerepet játszanak a hangulat szabályozásában.

Továbbá a prebiotikumok fokozzákk az immunrendszer védekezőképességét, segítenek a daganatok és gyulladásos betegségek megelőzésében.

Fogyassz minden nap  25-30 g rostot, a prebiotikumok rendszeres napi fogyasztásával sokat tehetsz emésztő- és immunrendszered megfelelő működéséért, egészséges megőrzéséért!

Tajti Mónika
dietetikus

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21767445
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17311984
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20920376 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18461293
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25449699