Couscous

Health benefits of couscous

A kuszkusz tulajdonképpen búzatöret. Az acélos durumbúza darája, az észak-afrikai országok tradicionális tésztaeledele, de a Közel-Keleten, Franciaországban és a mediterrán területeken is lehet vele köretként, saláták összetevőjeként vagy töltelékként találkozni a gasztronómiában.    

A kuszkusz tehát eredetileg észak-afrikai specialitás, az étel alapját sokan ma is házilag készítik. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak, majd sodornak össze az asszonyok kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg. Elnevezése is hűen tükrözi az elkészítési folyamatot és a formát: név a berber seksu (jól lekerekített, jól megformált, kerek) szóból ered. Többféle méretben készítik a kerek tésztaszemeket, és így kereskedelmi forgalomban is többféle méretben kapható a kuszkusz, a parányitól a borsó nagyságig. Mivel a munka nagyon fáradságos vele, az afrikai háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiségű tésztát készítenek, és a maradékot szétterítik száradni. A kiszáradt kuszkusz a száraztésztához hasonlóan szinte korlátlan ideig tárolható. A fagyasztóban is eláll, de három hónapnál tovább ne tároljuk a mélyhűtőben így, még a frissen vásárolt tésztát sem.

Finom is

Ha nagyon finom kuszkuszt akarunk feltálalni, annak ideális elkészítési módja a párolás, amely különválasztja a szemeket. A forralástól a tészta ragadós lesz. A jól elkészített kuszkusz többszörösére duzzad, de nem válik ragacsossá vagy csomóssá. Ha betartunk néhány alapszabályt a kuszkusz állaga sűrű és kásaszerű lesz, szemei lágyak, illatosak és pergősek lesznek tányérunkon. Fogyaszthatjuk sósan vagy édesen is, kedvenc fűszereinkkel, zöldségeinkkel vagy gyümölcseinkkel keverve.

Egészséges is

Gyakran teljes kiőrlésű liszt a kuszkusz alapja, amely jó tápértékűvé és rostban gazdaggá teszi. Mivel búza az alapja, a gluténkérzékeny emberek a kuszkuszt nem fogyaszthatják. Táplálkozási szempontból a kuszkusz egészséges anyagokat tartalmaz, mint a rostok és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Fogyasztása jót tesz a szervezetnek és segíti a fogyást, teltség érzetet ad, ezáltal csökkentve az éhséget. A kuszkusz értékes antioxidáns vegyületeket és tápanyagokat tartalmaz:

-    Rost (legalább 5 gramm rost/csésze)
-    Segíti az egészséges szívműködést
-    Segíti csökkenteni a diabétesz kockázatát
-    Nem tartalmaz zsírt, sem cukrot
-    Egy csésze kuszkusz tartalmazza a napi ajánlott szelén mennyiséget

 

Hozzászólások

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com

Iratkozz fel a hírlevelünkre

keyboard_arrow_up