Hulled buckwheat

Természet Áldása hulled buckwheat

Ahajdina(Fagopyrum esculentum) a keserűfűfélék családjába tartozik. Egyéves, dudvásszárú növény, mely 70-90 cm magasra nő, szív alakú levelei, ernyős virágai vannak. Sötétbarna színű, 5-7 mm hosszú, legömbölyített, összetéveszthetetlen kinézetű háromélű magja van. Nem rokona a kalászosoknak, botanikai értelemben nem gabona, csupán azért gondolják gabonafélének az emberek, mert elkészítési módjai hasonlíthatnak amazokéhoz: lisztes magját egészben vagy hántolva, pörkölve, pörköletlen, vagy nem ritkán megőrölve használják fel.Ázsia mérsékelt égövi részén honos növény. A Himalája lábától indulva, feltehetően az 5. században, már megjelent a hajdina Japánban és Kínában is. Az európai kontinensre a tengeri kereskedelem jóvoltából valamint a hódító mongol és töröknéptörzsek közvetítésével jutott el. Magyarországon a hajdinafogyasztás még mindig nem olyan népszerű és elterjedt, mint azt a növény szervezetre gyakorolt áldásos tulajdonságai és gasztronómiai felhasználásának sokoldalúsága miatt feltételezhetnénk.

Az egészség őrzője!

A hajdina jellemző tápanyaga a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%- a cellulóz. Kiemelkedően magas élelmi rost tartalma miatt után a bélperisztaltika aktívabb lesz és a tranzitidő is lerövidül az emésztés során, így a székrekedéstől szenvedők étrendjébe mindenképpen hasznos lehet beépíteni a hajdinafogyasztást.

A máj elzsírosodása elleni ajánlott diéta hasznos kiegészítője is lehet az a csodás élelmiszer, magas metionintartalma (kéntartalmú aminosav, májregeneráló hatással bír) miatt.

Magas rutin tartalma (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), miatt kiváló gyógyszere/ellenszere a magas vérnyomásnak, a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. A kutatók úgy tapasztalták, hogy a rutin sokszorosára növeli a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását, így jelentős rutin tartalma miatt a hajdina mag, az öregedés, a daganatok és a gyulladások kialakulása ellen is hat

A hajdina mag igazi vitaminbomba! Olyan esszenciális aminosavakat tartalmaz, amelyeket az emberi szervezet nem, vagy csak igen kis mennyiségben tud előállítani, így például figyelemreméltó a magas, már említett metionin-, lizin-, és arginin-tartalma. A bőr és a sejtek védelmében kulcsszerepet játszó tokoferolnak, vagy ismertebb nevén E-vitaminnak is lelőhelye a hajdina mag, ezen kívül a B-vitamin csoport majdnem minden tagját tartalmazza.  Jelentős mennyiségű ásványi anyagot, kalciumot, káliumot és magnéziumot találhatunk benne, emellett nyomelemeket, vasat, rezet és cinket is tartalmaz.Érdemes fogyasztani, mert a hajdina antioxidáns hatású flavonoidok forrása is. Zsírtartalmának döntő része telítetlen zsírsav. A hajdináról elmondhatjuk, hogy rendszeres fogyasztásának segítségével, helyes életvitellel és némi testmozgással, könnyebben megőrizhetjük egészségünket!

Hajdina a konyhában: lisztérzékenyek kedvence!

A hajdina mag, nem tartalmaz glutént, így a lisztérzékenyek vagy a tudatosan táplálkozók új kedvence lehet! Ismerjük meg! Próbáljuk ki! A hajdinafogyasztás az egészséges táplálkozás szerves részéhez tartozik sokfelé a világban, így kis nyitottsággal és fantáziával a magyar konyhákban is megbecsült helyet foglalhat el a jövőben.

Sokak számára a hajdinakása (a hajdina darájából készül) a legismertebb felhasználási formája a magnak, pedig ennél azért jóval sokoldalúbb ez a csodálatos élelmiszer. Nem is gondolnánk róla, de majdnem minden olyan ételhez alkalmazhatjuk, amihez egyébként szokásosan rizst használnánk! Köretként, vagy a magjából lepényt sütve, a magokat megőrölve otthon - lisztjét kenyérsütéshez, tésztákhoz, palacsinta sütéshez, süteményekhez is alkalmazhatjuk. Sütésnél: mivel a hajdinaíze kicsit kesernyés, és sütési tulajdonságai sem a legideálisabbak, ezért mindenképpen ajánlatos magasabb sikértartalmú teljes kiőrlésű liszthez keverni. Salátákba, krémlevesekhez, fasírt, levesgombócok, hústöltelékek készítéséhez is alkalmas. Válasszuk minél többször ételeinek elkészítéséhez a hajdinát.

Jó étvágyat hozzá! 

 

 

Hozzászólások

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com

Iratkozz fel a hírlevelünkre

keyboard_arrow_up