Töltés...Tag lista a Természet Áldása weboldalán

Természet Áldása fenyőmag

Fenyőmag

A fenyőmag a fenyőfélék  ehető magja. A világon mintegy száz fenyőfaj magja fogyasztható, de csak néhány (kb. 20) faj magja elég nagy ahhoz, hogy érdemes legyen betakarítani. 

A fenyőmag energiában gazdag, ezért az elhízás megelőzése érdekében csak kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása, ha fogyni szeretnél, mindenképpen vedd figyelembe kalóriatartalmát, amely 100 g-nak akár 670 kcal is lehet!

A mennyiség figyelembevételével azonban a fenyőmag kiváló nassolnivaló, magas fehérjetartalmának köszönhetően ugyanis az izmok felépítésében és regenerálódásában játszik szerepet. Továbbá növeli a szervezet oxigén felhasználását és fokozza a teljesítőképességet.

Magas energiatartalma ellenére fogyasztása mégis ajánlott, és hogy miért? Jelentős vitaminjai és ásványi anyagjai mellett számos egészségvédő fitokemikáliát és antioxidánst tartalmaz.

Energiagazdagsága elsősorban a benne található zsírokból származik, melyek jótékony hatásúak! Egyszeresen telítetlen zsírsavjai, mint például az olajsav, csökkentik a vérben az LDL („rossz”) koleszterin szintjét, ezzel szemben növelik a pozitív hatású HDL koleszterin mennyiségét a vérben. Egyes kutatók szerint a mediterrán diéta, amely gazdag az említett zsírsavakban, vitaminokban és antioxidánsokban, nagyban hozzájárul a koronáriás szívbetegségek és a stroke megelőzéséhez, pozitívan befolyásolja ugyanis a vérzsír értékeket. A fenyőmag továbbá egy esszenciális omega-6 zsírsavban is gazdag: a pinolénsavban, mely kutatások által bizonyítottan csökkenti az étvágyat. 

Antioxidánsai a szabad gyökök semlegesítése révén segítenek a daganatos és egyéb krónikus betegségek megelőzésében, fokozzák a baktériumok és vírusok elleni védelmet. A fenyőmagnak továbbá, szintén magas antioxidáns tartalma révén, öregedés gátló hatása is ismert.

Bővebben...