Természet Áldása aszalt kivi

Aszalt kivi

A kivifélék az Actinidiaceae család Actinidia nemzetségéhez tartoznak. Kína hegyvidéki, erdős területein már évszázadokkal ezelőtt termesztették, és fogyasztották, mihoutau néven ismerték.A hagyományos kínai orvoslásban számos betegség gyógyítására használták, pl. reuma, fekély, aranyér és egyéb emésztőrendszeri problémák. A 20. század elején kezdett elterjedni először Új-Zélandon, majd a többi számos területén.

A kivi gazdag vitaminokban és rostokban. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a kalcium, a magnézium, a foszfor és a kálium.

C-vitamin tartalma 100 grammra vonatkoztatva magasabb, mint a citromnak. A C-vitamin (aszkorbinsav) nélkülözhetetlen a bőr kollagénjének képződéséhez, hiányában a bőr kiszáradhat.
Segíti a fogíny, vérerek, csontok és fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását. Fokozza az immunrendszer működését és antioxidáns hatása is ismert.
A benne található K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozója, részt vesz a csontok felépítésében és a máj méregtelenítő funkcióját is elősegíti.

Nagy mennyiségben tartalmaz lutein nevű antioxidánst, amely a vérnyomás csökkentésében játszik szerepet. Véd a DNS-károsodás és az oxidatív stressz ellen, semlegesíti a szabad gyököket.
Gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, valamint hozzájárul a kardiovaszkuláris, daganatos és egyéb degeneratív betegségek megelőzéséhez.

100 gramm kivi 3,4 g élelmi rostot (leginkább vízben oldható lignint) tartalmaz, amely az ajánlott napi rostbevitel kb. 10 %- át teszi ki. Tanulmányok bizonyítják, hogy csökkentik a koleszterinszintet és jótékony hatást gyakorol az emésztőrendszerre.
A gyümölcsök közül a kivi kiemelkedően gazdag vitaminokban és polifenolokban. Egy tanulmány során 1469 kardiovaszkuláris betegséggel nem rendelkező résztvevőt vizsgáltak.
Közepes (a vizsgálat előttitől nem eltérő) fizikai aktivitást végeztek, étrendjüket sem módosították, mindössze heti minimum egy kivivel egészítették azt ki. A tanulmány befejeztével a résztvevők vérének koleszterin értékeit és triglicerid szintjét vizsgálták meg, melyek pozitívan módosultak, a HDL koleszterin szint nőtt, a trigliceridszint pedig csökkent, amely változások a kardiovaszkuláris betegségek rizikóját csökkenti.
A kivi rendszeres fogyasztása feltételezhetően segíti az elalvást, növeli az alvás időtartamát és hatékonyságát alvászavarokkal küzdők esetében. Számos tanulmány igazolja ugyanis a kivi
jótékony hatását az alvásra, melyet antioxidánsainak és szerotonin összetevőjének tulajdonítanak. Egy vizsgálat során összesen huszonnégy 20 és 55 év közötti embert vizsgáltak, ők négy héten keresztül lefekvés előtt egy órával két db kivit ettek. A vizsgálat befejeztével nőtt a kísérletben részt vevők összes alvási ideje és az alvás hatékonysága is. A kivi ezen jótékony hatásának egyértelmű bizonyításához azonban még több vizsgálat szükséges.

Az aszalt kivit felhasználhatjuk süteményekbe, gyümölcskenyérbe, müzlibe, joghurtba vagy akár csak önmagában is fogyaszthatjuk.

 

Tajti Mónika
dietetikus