A Bibliában is fellelhető szupergyümölcs

Ismerd meg a datolya jótékony hatásait!

A datolyapálma (Phoenix dactylifera) az egyszikűek osztályának a pálmavirágúak rendjébe, ezen belül a pálmafélék családjába tartozó nemzetség, édes gyümölcséért termesztik. Bár eredete nem ismert, feltehetően Irakból származik, azonban számos fajtáját termesztik trópusi és szubtrópusi területeken világszerte.A gyümölcs gazdag élelmi rostokban, melyek segítenek megelőzni az LDL („rossz”) koleszterin abszorpcióját (felszívódását) a bélrendszerben. Ezen kívül védik a vastagbelet a rákkeltő vegyi anyagok felszaporodásától.

DatolyapálmaKiváló forrása az A-vitaminnak, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és fontos szerepe van a látásban. Továbbá, hozzájárul a nyálkahártya és a bőr egészségének fenntartásához, véd a tüdő-, és szájüregi daganatok kialakulása ellen.

Antioxidánsai közül kiemelkedik a béta-karotin, lutein és zeaxantin, melyek védik szervezetünket a szabad gyökök okozta káros hatásoktól. Antikarcinogén hatásukat elsősorban a vastagbél-, prosztata-, mell-, tüdő- és hasnyálmirigyrák ellen igazolták. Szintén antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező összetevője a flavonoidok közé tartozó tanninok, melyek gyulladáscsökkentőek és csökkentik a vérzékenységet. Kiváló vasforrás, amely nyomelem a vörösvértestekben található hemoglobin alkotórésze, az oxigén szállításában fontos. A datolya rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a –nőknél gyakori- vérszegénység kialakulását.

A datolya gazdag ásványi anyagokban is, mint például kalcium, mangán, réz és magnézium. A kalcium elengedhetetlen a csontok és fogak felépítésében, az izmok összehúzódásához, véralvadáshoz és az idegsejtek ingerületvezetésében. A mangán fontos a kötőszövet képzésben, a zsír-és szénhidrát anyagcserében, Természet Áldása datolyaa fehérjék szintézisében, valamint egy fontos szabadgyökök ellen védő enzimnek, a szuperoxid-dizmutáznak a kofaktora. A réz a vörösvérsejtek képzésében, a magnézium pedig a csontok növekedésében és fejlődésében vesz részt.

A datolya jelentős káliumtartalma a sejtek, a sejt közötti folyadék és a testnedvek egyik fő elektrolitja. Továbbá, fontos szerepet tölt be a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában, véd a stroke és a koronáriás szívbetegségek kialakulása ellenTovábbá, a gyümölcsben megtalálhatjuk a B-vitamin-csoport tagjait, és a K-vitamint is. Nagy mennyiségben tartalmaz a szénhidrátok anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen piridoxint (B-6
vitamin), niacint (B-3 vitamin), pantoténsavat (B-5 vitamin) és riboflavint (B-2 vitamin). K-vitaminja pedig a véralvadási faktorok szintéziséhez és a csontanyagcserében fontos.

Fogyaszd Te is egészséged megőrzése érdekében!
Tajti Mónika
dietetikus

Tudj meg többet az aszalt gyümölcsök jótékony hatásairól ITT

Nézd meg a terméket webshopunkban:

Tedd kosárba a terméket: