Természet Áldása goji bogyó

Goji bogyó

A goji bogyó (Lycii fructus) a Lycium (ördögrcérna) nemzetségbe tartozó egyes fajok ehető terméseinek neve. Őshonos Dél-Kelet Európában és Ázsiában, elsősorban Kínában. Az ázsiaiak már több, mint 2000 éve ismerik, értékes tápanyagtartalma miatt „piros gyémánt”-nak nevezik. A hagyományos orvoslásban a szem, máj és vese betegségeinek kezelésére alkalmazták.

Kiváló fehérjeforrás, 19 aminosavat tartalmaz. Antioxidánsokban, A-, C-, E-, és B-vitaminokban gazdag. Ásványi anyagjai közül kiemelkedik a kálium, cink, vas, és réz.

Mindössze negyed csészényi goji bogyó 11 esszenciális vitamint, 22 ásványi anyagot tartalmaz, biztosítja a napi káliumszükséglet 24%-át, a napi vasszükségletünket pedig teljesen fedezhetjük vele. Poliszacharidjai a diétás rostok elsődleges forrásai, melyek hozzájárulnak az egészséges bélműködéshez, a vér koleszterinszintjének csökkenéséhez, az érrendszer védelméhez és az elhízás megelőzéséhez is.

Régóta a férfiak afrodiziákumának tartják Kínában. Serkenti a nemi hormonok felszabadulását, meghosszabbítja a spermiumok élettartamát. Növeli a tesztoszteron-szintet, rendszeres fogyasztása ezáltal mindkét nemnél fokozza a nemi vágyat.

A goji bogyó serkenti az agyalapi mirigy működését, ezáltal stimulálja a növekedési hormon (hGH) termelődését. A hGH többek között fokozza az aminosavak belépését a sejtekbe, serkenti a fehérjék előállítását, és fokozza a lipolízist (zsírok lebontása). Antioxidánsai, mint pl. a zeaxantin és karotin semlegesítik a szabad gyököket, hozzájárulnak a daganatos betegségek megelőzéséhez, az öregedés késleltetéséhez, a szív és érrendszer védelméhez.

A British Journal of Nutrition egyik tanulmánya szerint a goji bogyó rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a látásromlás megelőzéséhez. A tanulmány 27 résztvevője közül 14-en étrendjüket 28 napon keresztül 15 gramm goji bogyóval egészítették ki. 28 nap elteltével, a 2 csoportot összehasonlítva, azok vérében, akik fogyasztottak goji bogyót, magasabb zeaxantin szintet (a goji bogyó egyik antioxidánsa) mértek.

Egyes kutatások szerint csökkenti a vércukorszintet, a vérnyomást és a stroke rizikóját. Rendszeres fogyasztása előnyös lehet gyulladásokkal járó betegségek, mint pl. artritisz (ízületek gyulladása) kezelése során.

A goji bogyót felhasználhatjuk müzlihez, süteményekhez, salátákhoz, turmixokhoz, kásák készítéséhez, de fogyaszthatjuk akár magában csemegézve is.

Tajti Mónika
dietetikus

Források:
Marchuck, M. (2005) Goji berry-ancient herb, new discovery. New Life Journal.
Cellular and Molecular Neurobiology,
Optometry & Vision Science: February 2011 - Volume 88 - Issue 2 - pp 257-262 doi: 10.1097/OPX.0b013e318205a18f
Wang et al. (2014) Dietary Wolfberry Supplementation enhances the protective effect of flue vaccine againt influenze challenge in aged mice, The journal of nutrition, 146 (4)
Bucheli, P., Vidal, K., Shen, L., Gu, Z., Zhang, C., Miller, L. E., & Wang, J. (2011). Goji Berry Effects on Macular Characteristics and Plasma Antioxidant Levels [Abstract]. Optometry and Vision Science, 88(2), 257-262