Sótlan földimogyoró

Természet Áldása sótlan földimogyoró

Természet Áldása Földimogyoró

Átlagos tápérték/100 g
Energiatartalom 2616 kJ /630 kcal
Zsír 49,7 g
amelyből telített zsírsavak  7,7 g
Szénhidrát 21,3 g
Fehérje 24,4 g
Só <0,1 g

A földimogyoró vagy amerikai mogyoró (Arachis hypogaea) a kétszikűek osztályába, a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozik. Őshazájában, Dél- Amerikában vadon is előfordul. Amerika felfedezése után Afrikán keresztül terjedt el fokozatosan az egész világon.

Habár energiában gazdag, számos tápanyagot, ásványi anyagot, vitamint és antioxidánst tartalmaz, melyek elengedhetetlenek az optimális egészségi állapot eléréséhez és fenntartásához.

Ásványi anyagai közül kiemelkedik a réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén.

 

Nagy mennyiségben tartalmaz polifenol antioxidánsokat, elsősorban p-kumársavat, amely csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát azáltal, hogy korlátozza a karcinogén nitrózaminok képződését a gyomorban.

Továbbá, a földimogyoró kiváló rezveratrol forrás, amely antioxidáns vegyület protektív a daganat, szívbetegségek, degeneratív idegrendszeri betegésgek, magas vérnyomás Alzheimer- kór megjelenésében, valamint a vírusos és gombás fertőzések ellen is.

Kiváló E-vitamin forrás, amely szintén erőteljes antioxidáns, segít fenntartani a sejt membránjának integritását és hozzájárul a bőr egészségéhez is a káros szabad gyökök semlegesítése révén.

A földimogyoró a B-vitamincsoport számos elemét tartalmazza, melyek a depresszió és szorongás enyhítésében is hasznosak, ilyen például a riboflavin, a niacin, a tiamin, a pantoténsav, piridoxin és a folsav. Ezek együttesen felelnek az energiatermelésért, és energiát biztosítanak a szervezet számára, azáltal, hogy támogatják a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét.

Epidemiológiai és klinikai vizsgálatok alátámasztják az földimogyoró fogyasztásának jótékony hatását a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében. 

Egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz - elsősorban olajsavat- melyek csökkentik az LDL ("rossz") koleszterin és növelik a HDL ("jó") koleszterin szintjét a vérben. Kutatások szerint a mediterrán diéta, amely egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, a vérzsír értékek optimalizálása mellett szerepet játszik a szívbetegségek és a stroke megelőzésében is.

Ezen kívül a benne található aminosavak (melyek a fehérjék építőelemei) elengedhetetlenek szervezetünk növekedéséhez és fejlődéséhez.

Egy nemzetközi kutatócsoport több mint 200 000 embert vizsgált az Egyesült Államokban. A vizsgálat során kimutatták, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztottak földimogyorót és egyéb olajos magokat, kisebb valószínűséggel haláloztak el szív és érrendszeri betegség által, mint azok, akik nem. Mivel ezek a tanulmányok csak megfigyelésen alapulnak (illetve egyéb tényezők is befolyásolják), nem lehetünk teljes mértékben biztosak az eredmények valósságában, egyéb egészségesnek tartott élelmiszerrel összehasonlítva azonban Dr. Stampfer szerint (aki a Harvard Egyetem professzora), még ha nem is tartozik kedvenc ételeink közé, akkor is fogyasszunk naponta egy maréknyi olajos magot jótékony hatása miatt, például földimogyorót!

Tajti Mónika dietetikus 

Források:

http://jn.nutrition.org/content/138/9/1746S.short

http://www.health.harvard.edu/blog/peanuts-linked-heart-longevity-benefits-pricey-nuts- 201503057777

http://www.health.harvard.edu/blog/children-eat-peanuts-early-age-may-prevent-peanut- allergies-201502237751