Természet Áldása bio meggylé

Meggylé

A meggy egy csonthéjas magvú gyümölcs, illetve az azt termő meggyfa (Prunus cerasus) rövidebb neve. Már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger vidékén és Perzsiában. Magyar neve finnugor eredetű, ami azt jelzi, hogy már a honfoglalás előtt is ismerték a vadmeggyet.

A szervezet működéséhez fontos tápanyagokat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort, A-vitamint, K-vitamint és B-vitaminokat tartalmaz. Gazdag fitokemikáliákban, antioxidánsokban és C-vitaminban. Az apró piros gyümölcs számos egészségre kedvező hatással rendelkezik, többek között hozzájárul a daganatos betegségek megelőzéséhez, csökkenti a gyulladásos folyamatokat és erősíti a szívet.

Antioxidánsokban gazdag. A fitokemikáliák csoportjába tartozó antociánokat tartalmaz, melyek semlegesítik a szervezetben keletkező szabad gyököket, antikarcinogén tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint az idegrendszer védelmében is részt vesznek.

A meggy c-vitaminja is antioxidáns hatású, valamint az immunrendszer erősítéséért, a fogak, a fogíny és az erek egészségéért felel, a kollagén szintézisében és a sebgyógyulásában is szerepe van. Nélkülözhetetlen egyes hormonok szintéziséhez, a vas felszívódását elősegíti a vékonybélből.

Kvercetinje szintén a legerősebb antioxidánsok közé sorolható. Az oxidatív károsodás megelőzésében is szerepet játszik. Csökkenti az LDL ("rossz koleszterin") mennyiségét a vérben. Az " American Jorunal of Physiology" tanulmánya szerint, a meggy jelentős mértékben hozzájárul az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást és a szívroham rizikóját.

Mivel két gyulladáscsökkentő összetevője is ismert: az antocianin és a kvercetin, az asztma és egyéb légzőszervi betegség, valamint a köszvény és az artritisz (az ízületek gyulladásos betegsége) tüneteit is enyhítheti. 

Egy tanulmány során azt találták, hogy segíthet az elalvásban is. A meggy(lé) természetes, egészséges és ízletes melatonin forrás, amely az alvási ciklust irányító hormon, megnöveli a REM-ciklus hosszát, és élénk álmokat eredményez.

A Természet Áldása meggylé fogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk számára a minőségi alváshoz szükséges melatonin mennyiséget, melynek köszönhetően jobb általános egészségi állapotnak is örvendhetünk! Fogyaszd mindennap egészséged megőrzése érdekében!

Tajti Mónika dietetikus