Töltés...Természet Áldása birs gyümölcslé

Birs gyümölcslé

Az őszi kertek egyik sárga színben ragyogó értékes és ízletes kincse, a birs. Nálunk is népszerű gyümölcs, annak ellenére, hogy a Kaukázusi hegyvidék enyhébb éghajlatú tájain őshonos. Édeskés illata, selymes tapintása, barátságos kinézete ellenére kevesebbszer választjuk fogyasztásara, mint azt táplálkozás élettani szempontból megérdemelné. A meleget kedveli, többnyire tehát azokon a tájakon ültetik inkább, ahol szőlőt is termesztenek. A birs fája négy-hat méter magasra nő, májusban és júniusban virágzik, termése ősszel érik.  Az almafélék családjába tartozó növény egyes fajtái alma, más fajtái körte alakú gyümölcsöt hoznak: birsalmának és birskörtének egyaránt nevezhető.

Meg fogja szeretni ezt a különlegesen finom levet. Ellenállhatatlan íze mellett számos más tulajdonsága is okot ad arra, hogy rendszeresen fogyasszunk birset:

  • A hagyományos almához hasonlóan, a birs vitamintartalma mellett (A-, B1- ,B2-, C-, E-, P-vitamin) több mint 27 féle ásványi anyag (foszfor, kálium, réz, vas, kalcium) is található benne.
  • Egyedülálló P-vitamin tartalma miatt, a népgyógyászati tapasztalatok szerint, a vérzékenység kezelésében is hatékonynak bizonyulhat fogyasztása. P-vitamin tartalma antioxidánsként gátolja a szervezet öregedési folyamatait és elősegíti a C-vitamin hatásának kifejtését.
  • A nők körében elsősorban görcsoldóként, menstruációs panaszok ismert ellenszereként terjedt el. Gyulladások és menstruációs panaszok ellen napi 2-3 alkalommal, fél pohár birsalmalevet érdemes meginni.
  • Gazdag pektinben, mely csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, és lassítja annak felszívódását.
  • A székrekedés hatékony ellenszere.
  • Sárga színének köszönhetően elősegíti az emésztést, a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert.
  • A közel-keleten szívesen fogyasztják és rendszeres kiegészítője a német és a dél-afrikai konyhának is, mert a birs savassága kellemesen ellensúlyozza zsíros ételeket.
  • A szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a 10 mg-ot száz grammonként.
  • Érdekes információ, hogy a birsalmából készült krém aranyér ellen hatásos. Bőrnyugtató és frissítő hatása miatt kiváló arckezelő. Összehúzza a pórusokat, enyhíti a gyulladásokat és látványosan felfrissíti a bőrt, ezáltal fiatalabb hatást kelt. Azonban nemcsak kívülről, hanem belülről is szépít: a birs lé fogyasztásának hatására hidratáltabb és tápláltabb lesz a bőr, a ráncok enyhülnek, valamint a szem alatti ödémás bőr szépítésére kiválóan alkalmas.

Kóstolja meg a birs levet és szokjon rá!

Minden gyógyhatása mellett a birs fogyasztásának  vannak ellenjavallatai. Ismert összehúzó tulajdonsága miatt a vékony és vastagbélgyulladás és gyomorfekély esetén a gyümölcs fogyasztása görcsöket okozhat.