Szilva gyümölcslé

Természet Áldása szilvalé

Átlagos tápérték/ 100 ml 
Energiatartalom  243 kJ/57 kcal 
Zsír 0g 
amelyből telített zsírsavak 0g 
Szénhidrát 14 g 
amelyből cukrok 13 g 
Fehérje 0,3 g 
Só 0,02 g

A szilva a rózsafélék családjába tartozik, ezen belül rendszertani besorolása vitatott, főleg a fákat és cserjéket magába foglaló Prunus nemzetségbe tartozó növények összefoglaló neve. Főleg az északi féltekén elterjedt. Őshazája Kis-Ázsia és a Kaukázus vidéke, de a mérsékelt égövön mindenhol megterem. A szilvafát Kínában nagy becsben tartják. Virágja a nőiesség, szépség szimbóluma. A népi gyógyászatban székrekedés kezelésére használták, leveléből pedig lázcsillapítás céljából teát főztek.

A gyümölcs víztartalma kb. 88%, fehérje és zsír elhanyagolható mennyiségben van benne, élelmi rostokban gazdag.

Tartalmaz A-vitamint, illetve annak előanyagát, a béta-karotint. A zsírban oldódó A-vitamin (retinol) nélkülözhetetlen a szemben található látóbíbor (rodopszin) működéséhez, hozzájárul a bőr szépségéhez, elengedhetetlen a növekedéshez és valószínűsíthetően a csontfejlődéshez is. C-vitaminja serkenti az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát és fokozza azok működését. B-vitaminjai: B1-, B2-, B6-vitamin, pantoténsav és biotin az anyagcsere-folyamatok megfelelő működését segítik elő.

Antioxidáns összetevői, mint például lutein, kriptoxantin és zeaxantin semlegesítik a szervezetben keletkező szabad gyököket, ezáltal hozzájárulnak az öregedés késleltetéséhez és számos betegség megelőzéséhez. Egyes kutatások kimutatták antikarcinogén hatását, elsősorban mell-, gyomor-és bélrendszer, valamint a légúti eredetű daganatok megelőzéséhez járul hozzá. Tovább, antioxidánsai gátolják a koleszterin oxidációját, ezáltal védenek a szív és érrendszeri betegségek kialakulásával szemben.

A benne lévő káliumnak szerepe van az idegrendszeri ingerületek átvitelében, a sejtek energiaellátásban, az izomműködésben, a méreganyagok kiürítésében valamint csökkenti a magas vérnyomást, javítja a szellemi teljesítményt. Ásványi anyagjai közül kiemelkedik még a kálcium, a foszfor, és a vas.

Héjában található jelentős mennyiségű cellulóz pozitív hatást gyakorol a bélműködésre, természetes ellenszere lehet a székrekedésnek. Amellett, hogy segíti a salakanyagok bélből történő kiürülését, vízhajtó hatása is ismert. Jelentős rosttartalmának és kis energiatartalmának köszönhetően fogyni vágyók is fogyaszthatják.

A Természet Áldása szilva gyümölcslé válogatott, napérlelte gyümölcsökből készült, frissen préselt, természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz. A kíméletes feldolgozásnak köszönhetően az eredeti aroma-és ízanyagok megmaradnak. Fogyasszon naponta szilva gyümölcslevet, és élvezze a természet ajándékát! 

Szerző: Tajti Mónika dietetikus

 

Források: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2353?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35

&offset=&sort=&qlookup=plum

Új diéta- 2011/5

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18262269

http://extension.oregonstate.edu/coos/sites/default/files/Fcd/documents/fiber_ahd_heart_health.p df

Harish Johari- Ayurvedic Healing Cuisine http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21979085