Töltés...Csicseriborsó

Természet Áldása csicseriborsó

Származási helye nagy valószínűséggel a Közel-Kelet és a mediterrán régió, napjainkban leginkább Ázsiában és Ausztráliában termesztik. A csicseriborsót Alphonse de Candolle svájci botanikus (1806-1893) szerint az ókori görögök már Homérosz idejében, az időszámításunk előtti 8. században is ismerték. Leletek szerint pedig már az ősmagyarok is fogyasztották.

Belülről

Kicsit megvizsgálva… A csicseriborsó átlagos kémiai összetétele szárazanyagra vonatkoztatva: 40-45% szénhidrát, 22-25% fehérje (0,214 g metionin, 0,944 lizin 100 g szárzanyagban), 5% olaj, 3% hamu, 0,2% Ca, 0,3% P. Emészthetősége jó, 76-78%-s. Gyógyászati szempontból is érdekes növény: diabetikus hatású. A kén tartalmú aminosavakon kívül minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Fontos még magas keményítő tartalma. Étkezési rostokban gazdag. Táplálkozás élettani szempontból fontos telítetlen zsírsavakat (linolénsav, oleinsav) is rejtenek a bagolyfejre emlékeztető borsószemek. Olajában fontos szterolok találhatók. Jelentős vitamin és ásványi anyag forrás: vas, réz, magnézium, B1 –és B6- vitamin, folsav és cink található benne. A téli napfényhiány okozta depresszió megelőzésére is ajánlott a fogyasztása, legalábbis a népgyógyászatban ilyen célra is használják. A népgyógyászat a magvakat tonizálóként, élénkítőként és féreghajtónak is használja. Az ajurvédikus gyógyításban torokfájás, hörghurut, bőrbetegségek, máj betegségek ellen javallott. A kínaiak magas vérnyomás és cukorbetegség kezelésére már több mint 2500 éve alkalmazzák. Összességében nagyon sokoldalú és egészséges zöldségféle.

Hol és mibe?

Különösen ízletes választás a tányérunkra téve bármilyen formájában. Íze leginkább a dióra emlékeztethet bennünket. Az európai konyhákban a csicseriborsó vajszínű fajtáját használják leginkább, de Indiában és Afrikában kapható zöld, fekete, piros színben is. Nem hiányozhat a változatos és tudatos étrendből. Használjuk bátran a konyhánkban és fogyasszuk egészséggel! Mibe tehetjük? Belőle készül a humusz, a falafel, de nagyon finom a csicseriborsóból készült főzelék vagy szendvicskrém, salátáknak is értékes összetevője lehet, currykben, levesekben is sokféleképpen felhasználható. Lisztjéből lepények készülnek szerte a világon. Pörkölt csemegeként is igen kedvelt. Tegyük bátran mindenbe!