Töltés...Sárgaborsó

Természet Áldása sárgaborsó

A hántolt sárgaborsó étkezési célra termesztett, megfelelően előkészített sárgaborsóból hántolással és azt követő osztályozással előállított félgömb alakú, sima felületű, egyenletesen fényezett növényi ételkészítmény. A hámozás vagy tisztítás kiterjed a növény hüvelyére, tehát a borsószemeket megszabadítják a növény hüvelyborításától és ezután a külső halvány héjazatuktól is, a hasítási folyamat során. Szaga, íze a termékre jellemző, minden kedvezőtlen, idegen íztől és szagtól mentes. A sárgaborsó hazánkban is őshonos. Leletek szerint pedig már az ősmagyarok is fogyasztották. Az ókori görögök már Homérosz idejében, az időszámításunk előtti 8. században is ismerték.

Belülről

A száraz sárgaborsó 20-25 % fehérjét, 1-3 % zsírt, és 60 % szénhidrátot tartalmaz. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2- vitamin. Ugyancsak nagy mennyiségben található benne C-vitamin, ásványi anyagok közül foszfort és a káliumot tartalmaz említésre méltó mennyiségben. A sárgaborsó a hüvelyesek legegészségesebb fajtája. Nem csupán magas a fehérje-, B vitamin- és rost tartalma, de szinte teljesen zsírmentes.

A sárgaborsó  rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet, stabilizálja a vércukrot, isoflavone tartalma pedig rákmegelőző hatású.

A sárgaborsó jelentős mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, pantoténsavat, biotint és folsavat tartalmaz. Ezen kívül található benne kálium-, kalcium-, foszfor, magnézium, vas, cink és mangán. Csakúgy, mint a többi hüvelyest, a sárgaborsót is a téli napfényhiány okozta depresszió megelőzésére is ajánlott fogyasztani. A kínaiak magas vérnyomás és cukorbetegség kezelésére már több mint 2500 éve alkalmazzák. Összességében nagyon sokoldalú és egészséges zöldségféle.

Bármikor, bármibe?

Igen. Mindenhez hozzáadhatjuk, ízlésünk szerint és az év bármely időszakában fogyaszthatjuk, minél gyakrabban. Különösen magas tápértékű és finom választás a tányérunkra téve bármilyen formájában. Érdemes tehát gyakran fogyasztani a sárgaborsót valamilyen formában, a diétázók azonban számoljanak magas energia- és szénhidráttartalmával! Főzés közben hamar szétesik, ettől nem kell megijedni. Nem csak levest és főzeléket, hanem megfőzve, fűszerezve és összeturmixolva finom – kenyérre kenhető – pástétomot is készíthetünk belőle. Salátáknak is értékes összetevője lehet, hústölteléknek is sokféleképpen felhasználható. Íze leginkább az édes dióra emlékeztethet bennünket. Nem hiányozhat a változatos és tudatos étrendből. Használjuk bátran a konyhánkban és fogyasszuk egészséggel!