Töltés...Étkezési dió

Természet Áldása étkezési dió

Ki ne ismerné, ki ne látta volna még? A dió, egyik legsokoldalúbb csonthéjas barátja az embernek. Az év minden évszakában megörvendeztet bennünket ez a kertek végeiben, parkokban, ligetekben fellelhető régi ismerős. Tavasszal és nyáron a diófa sűrű üdezöld lombkoronája nyújt számunkra kellemes árnyékot, a gyerekeknek fáramászási lehetőséget, ősszel a földre hullott érett termés összeszedése, télen a dió megtörése és a kedvenc süteményeinkbe való belesütése jelentik, a hagyományos családi programokat. A dióbél az ember számára teljes értékű élelmiszernek tekinthető, rendszeres fogyasztása nyomán az egészség szemmel láthatóvá és érezhetővé válik. A dióbél nemcsak csemege, élvezeti cikk, táplálék, hanem gyógynövény is.

Csonthéjba zárt csoda

A dió egy igazi csodaszer az emberi szervezetnek.

-          Magas energia-, vitamin- és ásványi anyag tartalma következtében általános erősítőszerként is ismeretes, ezen tulajdonságát az ókori Spártától a középkori spanyol katonákig, sokan felismerték és kihasználták. Fizikai, sőt mi több szellemi gyengeség és fásultság ellen rendszeresen fogyasszon dióbelet! A férfiaknak külön jó hír, hogy a nemi vágyat és állóképességet is növeli a dióbél-fogyasztás.

-          Súlygyarapításban, hízókúrában, fizikum megerősítésben is jó szolgálatot tesz a dió. Ha valakinek erősödésre, van szüksége, a dióbél-fogyasztás igen ajánlott. Fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, tojásé, és szinte teljes értékű.

-          A dió jó a torokgyulladásra!

-          A diót már az ókori görögök is ismerték: féregűzőként használták.

-          Hazánk népi gyógyászatában gyakran alkalmazták a diót, belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre.

-          A dió számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású.

Ma már biztosan tudjuk, kutatási eredmények bizonyítják, hogy a dió rendszeres fogyasztása a rákellenes küzdelem egyik alap élelmiszere lehet.

-          A dió, de a mogyoró és a mandula is, olyan kiváló étrendi hatású ízletes emberi táplálék, mely több kedvező élettani hatású zsírt tartalmaz.

-          A dió fogyasztásával az emberi szervezetben csökkenteni lehet, a nem kívánatos triglicerid szintet, miközben jelentősen növekszik az előnyös hatású koleszterinek aránya: az úgynevezett rossz koleszterinszint-csökkentő hatását nem lehet eléggé kihangsúlyozni!

-          A dióbél bőségesen tartalmazz a rák illetve a szívbetegségek kialakulásának megelőzését igen hatékonyan segítő antioxidánsokat és az E- vitamint is.

-          Szinte minimális nátriumtartalmának köszönhetően, vérnyomáscsökkentő hatása van a diófogyasztásnak így jó hatással van az emberi szervezet ereire. Vannak, akik éppen ezért, agyvérzés -megelőzés céljából terápiásan (mértékkel) esznek diót.

-          Magas kalcium-tartalma a fogaknak, a csontoknak jó, azokat erősíti.

-          Kifejezetten ajánlatos gyenge fizikumú gyermekek étkezésébe is belecsempészni: vérszegénység és sápadtság esetén, a fejlődő szervezet számára a csontnövekedést pozitívan támogatja a diófogyasztás.

-          Rendszeres fogyasztása rendben tartja a beleket, normalizálja a bélműködést.

Diós

A dióbél felhasználásnak a gasztronómiában csak a kreativitásunkon szabhat határt. Mindenbe beletehetjük, mindenhez felhasználhatjuk. Turmixok alapanyagaként, salátákra szórva, krémekbe keverve, önmagába fogyasztva, fagylalthoz, tészták töltelékeként fogyaszthatjuk.