Töltés...Hántolt napraforgómag

Természet Áldása hántolt napraforgómag

A napraforgó virágról lehet más gondolatunk, mint pozitív? Jó ránézni, jó rágondolni, egészséges enni! Ez a vidám és csodálatos növény, értékes magjaival ajándékozza meg az embereket. Tudományos neve „Helianthus”. Ez a szó a görög „Helios”, azaz Nap és „Anthos”, vagyis virág szavakból jött létre. A virág szépsége és pozitív üzenete számos művészt ihletett már meg szerte a világban. A napraforgó – ahogy a nevéből is következik - nagy fényigényű, de semmivel sem „fordul” jobban vagy intenzívebben az életet adó napsugarak felé, mint a többi növény. A valóságban ugyanis a kissé megtévesztő elnevezéssel ellentétben, csak a fiatal növények virágkezdeményei néznek reggel kelet, este nyugat felé. A növekedéssel a virág szövetei megszilárdulnak, és beállnak a legjobb napmegvilágítás felé, azaz – ha nincs előttük akadály – keleti irányba.

A napraforgó útja

Közel háromezer éves története van a napraforgónak. Őshazája az amerikai kontinens, az őslakos indiánok jöttek rá, hogy ehető, finom és tápláló a növény, így gyűjteni kezdték magjait, és nyersen, vagy pörkölve fogyasztották. Európába Mexikóból került be a napraforgó, körülbelül az 1500-as években, mint dísznövény. A 19. századra Oroszországban vált gazdasági szempontból is jelentős növénnyé, olajtartalma kapcsán.

A napraforgó külseje összetéveszthetetlen, szirmai gyönyörű citromsárgák, a növény a „fészkes virágzatúak” családjának tagja. Ahogyan azt a legtöbb ember tudja is róla- a világ étolajgyártásának fő olajnövénye. Meghatározó szerepe van a hazai növényolaj-termelésben is. A világ olajosmag-termelésének 12%-át a napraforgó adja. Termesztése világviszonylatban is fejlődő tendenciát mutat. A napraforgó magja kitűnő minőségű olajat ad az emberi szervezetnek, mert jelentős mennyiségű, a humán táplálkozásban nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Magjának tápértékét növelik a zsírokban oldódó A- D- és E- vitaminok és provitaminok. Fogyasszuk bátran önmagában, vagy ételeinkhez adva!

E és B1- vitaminban gazdag magok

A napraforgó mag kiemelkedő B1 és E-vitamin forrás. A tiaminnak is nevezett B1- vitamin a gerincvelő és az agy közötti idegi jelátvitelért felelős, illetve a szénhidrátokból energiát termelő enzimek működéséhez is elengedhetetlen. A legnagyobb koncentrációban a szívben, a vesében, a májban, az agyban és a vörösvértestekben fordul elő. A napraforgó magjában is megtalálható B1- vitamin serkenti a memóriát, megelőzi az idegkárosodást, csökkenti a cukoréhséget, hiánya viszont álmatlanságot, hangulati ingadozást okozhat.                                                                                                                                                                    
Az E-vitamin legfontosabb szerepe a sejthártya védelme: megakadályozza, hogy az oxidáció hatására a sejthártyák többszörösen telítetlen zsírsavai károsodjanak, valamint antioxidánsként segít semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyököket. Ezért elsősorban betegségmegelőző szerepe jelentős, mivel megköti a rák keletkezésében és terjedési folyamatában is szerepet játszó szabad gyököket, illetve védi a sejthártyát. Az összes antioxidáns közül a napraforgó magokban bőven jelen lévő, E-vitamin nyújtja a legnagyobb védelmet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

A napraforgó magok értékes ásványi anyagai is vannak: a magnézium, kalcium és kálium. A magok zsírtartalma is hasznos az emberi szervezetnek, főleg linolsav és olajsav található bennük. A mértékkel, de rendszeresen fogyasztott, nem sózott napraforgó magnak fontos szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A magokban lévő zsírsavak is hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és a vérnyomást is kedvezően befolyásolják.

Napraforgó mag a konyhában

Sokféleképpen felhasználható egészséges finomság a hántolt napraforgó mag. Mértékkel, önmagában fogyasztva a szervezet számára értékes nassolni való. Ezen kívül, felhasználható otthon sütött magvas kenyerekhez, süteményekhez, saláták díszítéséhez és dúsításához, a reggeli müzlihez is jó, és pogácsába sütve is ízletes és egészséges választás.

Érdekességek a napraforgóról

  • A növény magassága akár az 5 m-t is elérheti.
  • Növekedéséhez 90 – 100 napra van szüksége.
    Egyetlen napraforgónak akár 2000 magja is lehet
  • A napraforgó a kertbe és a ház köré vonzza a madarakat.
  •  Peruban az aztékoknál a napraforgó szent virág volt. A templomaikban aranyból készült napraforgók képeit helyezték el, koronázáskor pedig a sárga virágokból fontak koszorúkat.
  • A világon több mint hatvan különböző változatot tartanak számon. Ezek közül a legismertebb az élénksárga változat, sötétbarna, magokkal teli középső résszel.
  • Egyetlen napraforgó fej 1000 – 2000 önálló virágból tevődik össze, amelyek az alapi részükön vannak összenőve.
  • A napraforgó magjából például bio üzemanyagot is előállítanak.
  • Kifejlesztettek különböző színváltozatokat is a növényből, mint a vörösesbarna narancssárga, gesztenyebarna vagy csíkos szirmú napraforgók.