Kókuszzsír

Természet Áldása kókuszzsír

A történelem során a kókuszdió az őslakosok egyik alapélelmiszere volt. A kókuszpálma (Cocos nucifera) termése, öt-tizenkét termést tartalmazó fürtökben fejlődik a fán. Az Indiai- óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália között szigetcsoportról származik.

Gyümölcshúsából nyert zsiradék, a kókuszolaj, tartalmaz trigliceridet, tokoferolokat, foszfolipideket és zsírsavakat, melyek kitűnő antivirális (vírusellenes) és antibakteriális (baktériumellenes) hatással rendelkeznek. Zsírsav összetételének 83%-a telített zsírsav, 7%-a egyszeresen telítetlen, 2%-a többszörösen telítetlen zsírsav. A kókuszban lévő zsírsavak 50%-a laurinsav, mely erőteljes anti-mikrobiotikus, antivirális, antibakterális, antiprotozoa és gombaölő hatással rendelkezik. Közepes szénláncú zsírsavai (MCT) közvetlenül, átalakulás nélkül képesek felszívódni. A hasnyálmirigy lipáz enzime (zsírbontó enzim) hiányában, valamint csökkent termelése esetén is jól hasznosulnak. Emésztésükhöz nem szükséges az epesav, így kiválóan alkalmazható zsírfelszívódási zavarokkal járó betegségek diétás kezelésében is.

A kókuszolaj és kókuszzsír között valójában csak az olvadási hőmérsékletben van különbség, hacsak nem adtak valamilyen anyagot az olajhoz forgalomba hozása előtt. A kókuszolajat a szárított kókuszhúsból állítják elő préseléssel. Néhány cég oldószereket alkalmaz annak érdekében, hogy minél több olajat tudjanak kinyerni a kókuszhúsból. Ezeket az oldószereket finomítás során sajnos nem tudják teljes mértékben eltávolítani, maradékai problémát okozhatnak. Mechanikai préselt kókuszzsír fogyasztása javasolt. Vásárlás során érdemes olyat választani, amelyiken fel van tüntetve az előállítási eljárás. Ezeket elsősorban bioboltokban találhatjuk meg. Néhány kókuszzsír gyártó szilárdítókat ad a kókuszzsírhoz, hogy még tovább növeljék a stabilitását és a megengedett tárolási idejét az eredeti kókuszzsírnak.

Egyes kutatások kimutatták, hogy a kókusz rendszeres fogyasztása számos betegség megelőzéséhez hozzájárul, mint pl. daganatos betegségek, vastagbélgyulladás, emésztési problémák, gyomorfekély, magas koleszterinszint, ízületi gyulladás, bakteriális és vírusos eredetű megbetegedések, magas vérnyomás, gombás fertőzések. A kókusz fehérjetartalma alacsony, azonban azonnal felszívódik a szervezetben.

A kókusz jelentős forrása a szelénnek, amely a szervezet egyik antioxidáns enzimjének, a glutation peroxidnak létrehozásában játszik fontos szerepet. A kókusz anti-mutagens jellegét számos rákkeltő vegyi anyagokkal szemben bizonyították. Eddigi kutatások igazolták, hogy a kókusz csökkenti a mell-, vastagbél- és bőrrák kialakulásának esélyét.

Magas rosttartalma csökkenti a béltartalom szállítási idejét, ezzel csökkentve a daganat kialakulásának kockázatát a vastagbélben, valamint a vér koleszterin szintjének mérséklését is elősegíti.

A Természet Áldása kókuszolaj 100%-os tisztaságú, gyógyszerkönyvi minőségű. Préseléssel kinyert és oldószermentes. Íztelenített és illatmentesített. Kiválóan alkalmas sütésre, főzésre, párolásra. Magas hőállósága miatt sütésnél többször is felhasználható.

 

Szerző: Tajti Mónika

 

Források:

Bandeira Alves et al. BMC Proceedings, 2014, 8 (Suppl 4): P68
Duggal, Puneeta, Guident 6.11 (Oct 2013): 60-62- Coconut: The life of tree Harald W. Tietze
Dr. Arthur Echano Juta Stepanovs- Fókuszban a kókusz 

          Kövess minket a Facebookon egészséges táplálkozási tippekért és értesülj
                                         elsőként aktuális kedvezményeinkről!